8.1 Υποστήριξη από το Πανεπιστήμιο.
(α) Το Πανεπιστήμιο Πατρών, μέσω του ΕΛΚΕ, συμμετέχει στη διαδικασία και το κόστος για αίτηση χορήγησης και συντήρησης ενός διπλώματος ευρεσιτεχνίας (πατέντα), για την κατοχύρωση- προστασία Εφεύρεσης που συνιστά ερευνητικό προϊόν που προήρθε είτε από την εκτέλεση οποιουδήποτε ερευνητικού προγράμματος/έργου, είτε από τη συνήθη ερευνητική δραστηριότητα που διεξάγεται στο Πανεπιστήμιο Πατρών, σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα στο παρόν άρθρο.
(β) Η κατάθεση αίτησης και η χορήγηση εθνικού διπλώματος ευρεσιτεχνίας αποτελεί το αναγκαίο προ στάδιο κάθε επιδίωξης κατοχύρωσης της Εφεύρεσης με τίτλο προστασίας και κάθε επέκτασης της εν λόγω προστασίας σε ευρωπαϊκό ή διεθνές επίπεδο, εκτός εάν ορισθεί διαφορετικά, κατόπιν αιτήματος του Διαχειριστή/Επιστημονικού Υπευθύνου και αποδοχής από το αρμόδιο όργανο διοίκησης του ΕΛΚΕ.
(γ) Το Πανεπιστήμιο Πατρών και κατόπιν σχετικού αιτήματος εκ μέρους του Διαχειριστή/Επιστημονικού Υπευθύνου, με το οποίο υποστηρίζεται η σκοπιμότητα κατοχύρωσης μίας εφεύρεσης, δύναται να καταβάλλει πλήρως τα έξοδα για την αίτηση χορήγησης εθνικού διπλώματος ευρεσιτεχνίας (ΔΕ) στον ΟΒΙ και όταν δεν προβλέπεται στον προϋπολογισμό του ερευνητικού έργου από το οποίο προέκυψε το ερευνητικό αποτέλεσμα.
Συνοπτικά τα βήματα της διαδικασίας για την υποβολή αιτήματος χορήγησης ΔΕ έχουν ως εξής:
Βήµα 1: Συμπληρώνεται, και υποβάλλεται από τον Επιστημονικό Υπεύθυνο, το «Έντυπο Γνωστοποίησης Εφεύρεσης» συνοδευόμενο από επιστολή ενημέρωσης για τους Συν-δικαιούχους και τα ποσοστά δικαιώματος. Η φόρμα αυτή παραδίδεται σε εξουσιοδοτημένο άτοµο της Επιτροπής Ερευνών το οποίο δεσμεύεται για τον απόρρητο χαρακτήρα του περιεχοµένου. Με τον τρόπο αυτό ενημερώνεται το Πανεπιστήμιο ενώ η φόρμα αποτελεί και µια πρώτη µορφή τεκμηρίωσης της εφεύρεσης. Τα ονόματα των εφευρετών και συνδικαιούχων επικυρώνονται από το αρμόδιο όργανο διοίκησης του Ε.Λ.Κ.Ε.
Βήµα 2: Συμπληρώνεται και υπογράφεται η Συμφωνία Εφευρετών.
Βήµα 3: Συμπληρώνεται και υπογράφεται η Συμφωνία Συν-Δικαιούχων ανάμεσα στους Εφευρέτες- Δικαιούχους και το Πανεπιστήμιο Πατρών. Η διαχείριση του Κοινού Δικαιώματος γίνεται με βάση την ενότητα 7 του Κανονισμού.
Βήµα 4: Το Πανεπιστήμιο Πατρών μπορεί να υποβοηθήσει τη διαδικασία για την προετοιμασία και Συγγραφή του κειμένου και αξιώσεων για την κατάθεση της αίτησης χορήγησης ΔΕ στον ΟΒΙ. Το τελικό κείμενο της αίτησης εγκρίνεται από τους Εφευρέτες-Συνδικαιούχους πριν υποβληθεί στον ΟΒΙ ενώ το Πανεπιστήμιο Πατρών καταβάλλει το κόστος προετοιμασίας και κατάθεσης της αίτησης, σύμφωνα και με όσα αναφέρονται στην ενότητα 8.1. (γ) του Κανονισμού, ενώ τα έξοδα διατήρησης καταβάλλονται σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ενότητα 8.3. του Κανονισμού.
Βήµα 5: Σε χρονικό διάστημα έως 12 μηνών από την κατάθεση της αίτησης στον ΟΒΙ υπάρχει η δυνατότητα επέκτασης της προστασίας μέσω της κατάθεσης αίτησης στο EPO (ευρωπαϊκή πατέντα), στο USPTO ( αμερικανική πατέντα) ή αίτηση PCT (διεθνής αίτηση) .
Βήμα 6: Σε περίπτωση εμπορικής αξιοποίησης ενός ΔΕ (σε οποιοδήποτε στάδιο μετά την αίτηση για ΔΕ) ακολουθείται η διαδικασία που περιγράφεται στην ενότητα 9 του κανονισμού.
8.2 Επέκταση προστασίας μετά την απόκτηση εθνικού διπλώματος ευρεσιτεχνίας.
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής αιτήσεως διπλώματος ευρεσιτεχνίας ενώπιον του ΟΒΙ και εντός 12 μηνών από την ημερομηνία κατάθεσης, ο Διαχειριστής, αξιολογώντας παράλληλα τα αποτελέσματα της έκθεσης έρευνας του ΟΒΙ, μπορεί να εισηγηθεί την επέκταση της προστασίας. Κατόπιν και της έγκρισης από το αρμόδιο όργανο του ΕΛΚΕ ξεκινά η διαδικασία επέκτασης της προστασίας (επικαλούμενοι το δικαίωμα προτεραιότητας) είτε μέσω αίτησης χορήγησης ευρωπαϊκού διπλώματος ευρεσιτεχνίας (EPO), είτε μέσω διεθνούς αίτησης (PCT) για την ενεργοποίηση προστασίας σε ένα ή περισσότερα από 184 κράτη, είτε μέσω αίτησης ΔΕ σε συγκεκριμένο κράτος (παρέχονται ενδεικτικά χρονοδιαγράμματα των ανωτέρω διαδικασιών στο Παράρτημα Δ).
Οι Συν-Δικαιούχοι, διά του Διαχειριστή, και το Πανεπιστήμιο Πατρών συνεκτιμώντας τα αποτελέσματα της αρχικής έκθεσης έρευνας μπορούν να αποφασίσουν να µην προχωρήσουν σε επέκταση της προστασίας, χωρίς να παραιτούνται από τα δικαιώματά τους επί της Εφεύρεσης.
8.3 Έξοδα απόκτησης, διατήρησης και προστασίας ΔΕ επί Εφευρέσεων.
(α) Τα έξοδα για την απόκτηση (τέλη κατάθεσης κλπ.) και διατήρηση κάθε ΔΕ (τέλη ανανέωσης κλπ.) θα καλύπτονται κατ’ αρχήν από τους Συν-Δικαιούχους και το Πανεπιστήμιο αναλογικά με το ποσοστό ιδιοκτησίας στον τίτλο, με την επιφύλαξη των οριζόμενων κατωτέρω υπό 8.3. (γ). Κατ’ εξαίρεση, το Πανεπιστήμιο Πατρών μέσω του ΕΛΚΕ δύναται να καταβάλλει πλήρως τα έξοδα για την πρώτη αίτηση κατάθεσης χορήγησης ΔΕ στον ΟΒΙ, σύμφωνα με τα οριζόμενα ανωτέρω υπό 8.1 (γ).
(β) Κατ’ αντιστοιχία με τα αμέσως ανωτέρω, το κόστος για επέκταση προστασίας και για περαιτέρω διαδικασία υποβολής αίτησης ΔΕ είτε στο EPO (ευρωπαϊκή πατέντα), PCT (διεθνή αίτηση), κλπ., εφόσον αυτή αποφασιστεί σύμφωνα με τα οριζόμενα ανωτέρω υπό 8.2., θα καλύπτεται σε ποσοστό 40% από τον ΕΛΚΕ και 60% από τον Συν-Δικαιούχο/ους.
(γ) Ο ΕΛΚΕ παρακολουθεί την πορεία των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας επισταμένως, συμμετέχει στα έξοδα προστασίας και διατήρησης σύμφωνα με τα ανωτέρω και αξιολογεί την προοπτική κάθε ΔΕ σε ετήσια βάση, σύμφωνα και με την ετήσια έκθεση που υποβάλλεται από τον Διαχειριστή του ΔΕ (Επ. Υπεύθυνο). Στο πλαίσιο αυτό, το Πανεπιστήμιο Πατρών διατηρεί το δικαίωμα να μην εγκρίνει την επέκταση της προστασίας του εθνικού ΔΕ και το δικαίωμα διακοπής χρηματοδότησης των όποιων εξόδων διατήρησης ενός ΔΕ, οποιαδήποτε στιγμή αυτό κριθεί απαραίτητο, διατηρώντας το δικαίωμά του επί όποιων μελλοντικών εσόδων σε ποσοστό 5%. Έτσι, σε περίπτωση αρνητικής εισήγησης από τον ΕΛΚΕ για ανανέωση ή επέκταση της αρχικής εθνικής προστασίας και μετά από έκδοση σχετικής επιστολής, οι Συν-Δικαιούχοι μπορούν να προχωρήσουν στην ανανέωση ή στην επέκταση της προστασίας εξ ιδίων πόρων, χωρίς τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου σε αυτά. Στην περίπτωση αυτή το ΠΠ, διατηρώντας το μερίδιό του ως Συν-Δικαιούχος, δικαιούται να λάβει το 5% επί των εσόδων που αντιστοιχούν στους λοιπούς Συν-δικαιούχους και θα προκύψουν από τη σχετική εκμετάλλευση της Εφεύρεσης.
(δ) Τα νομικά ή άλλα έξοδα επιβολής και δικαστικής ή εξωδικαστικής προστασίας που απαιτούνται σε περίπτωση προσβολής του δικαιώματος από τρίτον θα καλύπτονται σε ποσοστό 40% από τον ΕΛΚΕ και 60% από τον Συν-Δικαιούχο/ους, με την επιφύλαξη των οριζόμενων ανωτέρω υπό 8.3. (γ).