5. Πολιτική προστασίας εφευρέσεων στο ΠΠ

⌘K
  1. Home
  2. /
  3. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ
  4. /
  5. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ: Κανονισμός ...
  6. /
  7. 5. Πολιτική προστασίας εφ...

5. Πολιτική προστασίας εφευρέσεων στο ΠΠ

5.1. Κάθε εφεύρεση η οποία αναπτύσσεται ή/και παράγεται ή/και πραγματοποιείται καθ’ οιονδήποτε τρόπο, µε ή χωρίς τη χρήση ειδικών εγκαταστάσεων, υλικών, µέσων, πληροφοριών, προμηθειών ή υποδομών του Πανεπιστημίου Πατρών ή διαθέσιμα σε αυτό, από εφευρέτες που είναι µέλη ΔΕΠ, Ε.Ε.Π, ΕΔΙΠ, Ε.Τ.Ε.Π, ερευνητές µε σύμβαση έργου με το Πανεπιστήμιο, προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, μεταδιδακτορικούς ερευνητές και επισκέπτες ερευνητές και γενικά οποιοδήποτε πρόσωπο το οποίο συνδέεται ή απασχολείται, υπό οποιαδήποτε υπαλληλική ή συμβατική σχέση (πχ. εργασίας ή έργου) ή φοίτησης στο Πανεπιστήμιο (εφεξής: οι «Εφευρέτες»), στο πλαίσιο των καθηκόντων του ή/και στο πλαίσιο υλοποίησης ερευνητικού προγράμματος/έργου ή/και στο πλαίσιο της σχέσης που το συνδέει με το Πανεπιστήμιο Πατρών (εφεξής: η «Εφεύρεση»), υπάγεται κατ’ αρχήν στο εκ του νόμου προβλεπόμενο καθεστώς συνιδιοκτησίας που εφαρμόζεται στις εξαρτημένες εφευρέσεις και, κατά συνέπεια, θα ανήκει στο Πανεπιστήμιο Πατρών κατά ποσοστό 40% και στον Εφευρέτη ή την ομάδα Εφευρετών κατά ποσοστό 60%, εκτός αν ορίζεται κάτι διαφορετικό στη σχετική σύμβαση και με την επιφύλαξη των οριζόμενων στην εκάστοτε Συμφωνία Συν-Δικαιούχων (βλ. κατωτέρω υπό 6.3).

5.2. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι Εφευρέσεις δύνανται να υπάγονται στο καθεστώς ιδιοκτησίας που εφαρμόζεται στις υπηρεσιακές εφευρέσεις. Για να θεωρηθεί µια Εφεύρεση «υπηρεσιακή» θα πρέπει ρητώς να έχει περιγραφεί ως τέτοια και να έχει αιτιολογηθεί ότι πρόκειται για το προϊόν της έννομης σχέσης μεταξύ Πανεπιστημίου και Εφευρέτη, κατά την εκκίνηση της εν λόγω σχέσης (σύμβαση εργασίας, έργου ή άλλης). Οι υπηρεσιακές εφευρέσεις ανήκουν εξολοκλήρου, κατά ποσοστό 100%, στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

5.3. Σε περίπτωση που μία Εφεύρεση αναπτύσσεται ή/και πραγματοποιείται στο πλαίσιο έργου ή προγράμματος έρευνας χρηματοδοτούμενου εν όλω ή εν μέρει από τρίτο ή σε περίπτωση συν-ανάπτυξης, συν-παραγωγής ή κατ’ άλλον τρόπο συν-εξέλιξης Εφεύρεσης στο πλαίσιο συνεργασίας του Πανεπιστημίου Πατρών µε άλλη οντότητα πχ. σε κοινό ερευνητικό πρόγραµµα µε άλλο Πανεπιστήμιο, το ιδιοκτησιακό καθεστώς επί του συνόλου ή του μεριδίου της Εφεύρεσης που τυχόν αντιστοιχεί στο Πανεπιστήμιο ως αντισυμβαλλόμενο μέρος της συμφωνίας χρηματοδότησης ή συνεργασίας ή/και οι όροι που αφορούν την εκμετάλλευση της Εφεύρεσης, προκύπτουν από τη σχετική συμφωνία χρηματοδότησης του έργου/προγράμματος έρευνας ή συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου και της άλλης οντότητας και από τυχόν ειδικότερη συμφωνία διαχείρισης δικαιωμάτων βιομηχανικής ιδιοκτησίας μεταξύ των μερών. Επίσης, στην περίπτωση αυτή, το όποιο ποσοστό ιδιοκτησίας Πανεπιστημίου και Εφευρετών αναφέρεται στον παρόντα Κανονισμό, αφορά στο μερίδιο επί της Εφεύρεσης που αντιστοιχεί στην ‘οµάδα’ Πανεπιστήµιο Πατρών συνολικά, σύμφωνα με τη σχετική συμφωνία, το οποίο (μερίδιο) διέπεται από τον παρόντα Κανονισμό. Έτσι, για παράδειγμα, σε περίπτωση πρόβλεψης στη σχετική σύμβαση συνεργασίας εξ ημισείας συνιδιοκτησίας των παραγόμενων Εφευρέσεων ανάμεσα σε δύο συνεργαζόμενα πανεπιστήμια (50-50), τότε το 40% που κατ’ αρχήν ανήκει στο Πανεπιστήμιο Πατρών σε περίπτωση εξαρτημένης εφεύρεσης σύμφωνα με τον παρόντα Κανονισμό είναι ίσο µε το 20% του συνόλου της ιδιοκτησίας επί της Εφεύρεσης.

5.4. Για οποιοδήποτε θέμα προκύπτει σχετικά με τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας θα εφαρμόζονται οι οικείες διατάξεις του Οδηγού Χρηματοδότησης και Διαχείρισης του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) του Πανεπιστημίου Πατρών, όπως ισχύει, και η κείμενη, ισχύουσα νομοθεσία και στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει νομική πρόβλεψη, ισχύουν οι αποφάσεις της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών επί των αντίστοιχων θεμάτων.