8. Διαδικασία υποβολής αίτησης για χορήγηση Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας (ΔΕ) επί Εφεύρεσης

⌘K
  1. Home
  2. /
  3. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ
  4. /
  5. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ: Κανονισμός ...
  6. /
  7. 8. Διαδικασία υποβολής αί...

8. Διαδικασία υποβολής αίτησης για χορήγηση Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας (ΔΕ) επί Εφεύρεσης

8.1. Υποστήριξη από το Πανεπιστήμιο.
(α) Το Πανεπιστήμιο Πατρών, μέσω του ΕΛΚΕ, συμμετέχει στη διαδικασία και το κόστος για αίτηση χορήγησης και συντήρησης ενός διπλώματος ευρεσιτεχνίας (πατέντα), για την κατοχύρωση-προστασία Εφεύρεσης που συνιστά ερευνητικό προϊόν που προήρθε είτε από την εκτέλεση οποιουδήποτε ερευνητικού προγράμματος/έργου, είτε από τη συνήθη ερευνητική δραστηριότητα που διεξάγεται στο Πανεπιστήμιο Πατρών, σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα στο παρόν άρθρο.

(β) Η κατάθεση αίτησης και η χορήγηση εθνικού διπλώματος ευρεσιτεχνίας αποτελεί το αναγκαίο προ στάδιο κάθε επιδίωξης κατοχύρωσης της Εφεύρεσης με τίτλο προστασίας και κάθε επέκτασης της εν λόγω προστασίας σε ευρωπαϊκό ή διεθνές επίπεδο, εκτός εάν ορισθεί διαφορετικά, κατόπιν αιτήματος του Διαχειριστή/Επιστημονικού Υπευθύνου και αποδοχής από το αρμόδιο όργανο διοίκησης του ΕΛΚΕ.

(γ) Το Πανεπιστήμιο Πατρών και κατόπιν σχετικού αιτήματος εκ μέρους του Διαχειριστή/Επιστημονικού Υπευθύνου, με το οποίο υποστηρίζεται η σκοπιμότητα κατοχύρωσης μίας εφεύρεσης, δύναται να καταβάλλει πλήρως τα έξοδα για την αίτηση χορήγησης εθνικού διπλώματος ευρεσιτεχνίας (ΔΕ) στον ΟΒΙ και όταν δεν προβλέπεται στον προϋπολογισμό του ερευνητικού έργου από το οποίο προέκυψε το ερευνητικό αποτέλεσμα.

Συνοπτικά τα βήματα της διαδικασίας για την υποβολή αιτήματος χορήγησης ΔΕ έχουν ως εξής:

Βήµα 1: Συμπληρώνεται, και υποβάλλεται από τον Επιστημονικό Υπεύθυνο, το «Έντυπο Γνωστοποίησης Εφεύρεσης» συνοδευόμενο από επιστολή ενημέρωσης για τους Συν-δικαιούχους και τα ποσοστά δικαιώματος. Η φόρμα αυτή παραδίδεται σε εξουσιοδοτημένο άτοµο της Επιτροπής Ερευνών το οποίο δεσμεύεται για τον απόρρητο χαρακτήρα του περιεχοµένου. Με τον τρόπο αυτό ενημερώνεται το Πανεπιστήμιο ενώ η φόρμα αποτελεί και µια πρώτη µορφή τεκμηρίωσης της εφεύρεσης. Τα ονόματα των εφευρετών και συνδικαιούχων επικυρώνονται από το αρμόδιο όργανο διοίκησης του Ε.Λ.Κ.Ε.
Βήµα 2: Συμπληρώνεται και υπογράφεται η Συμφωνία Εφευρετών.
Βήµα 3: Συμπληρώνεται και υπογράφεται η Συμφωνία Συν-Δικαιούχων ανάμεσα στους Εφευρέτες-Δικαιούχους και το Πανεπιστήμιο Πατρών. Η διαχείριση του Κοινού Δικαιώματος γίνεται με βάση την ενότητα 7 του Κανονισμού.
Βήµα 4: Το Πανεπιστήμιο Πατρών μπορεί να υποβοηθήσει τη διαδικασία για την προετοιμασία και Συγγραφή του κειμένου και αξιώσεων για την κατάθεση της αίτησης χορήγησης ΔΕ στον ΟΒΙ. Το τελικό κείμενο της αίτησης εγκρίνεται από τους Εφευρέτες-Συνδικαιούχους πριν υποβληθεί στον ΟΒΙ ενώ το Πανεπιστήμιο Πατρών καταβάλλει το κόστος προετοιμασίας και κατάθεσης της αίτησης, σύμφωνα και με όσα αναφέρονται στην ενότητα 8.1. (γ) του Κανονισμού, ενώ τα έξοδα διατήρησης καταβάλλονται σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ενότητα 8.3. του Κανονισμού.
Βήµα 5: Σε χρονικό διάστημα έως 12 μηνών από την κατάθεση της αίτησης στον ΟΒΙ υπάρχει η δυνατότητα επέκτασης της προστασίας μέσω της κατάθεσης αίτησης στο EPO (ευρωπαϊκή πατέντα), στο USPTO ( αμερικανική πατέντα) ή αίτηση PCT (διεθνής αίτηση) .
Βήμα 6: Σε περίπτωση εμπορικής αξιοποίησης ενός ΔΕ (σε οποιοδήποτε στάδιο μετά την αίτηση για ΔΕ) ακολουθείται η διαδικασία που περιγράφεται στην ενότητα 9 του κανονισμού.

8.2. Επέκταση προστασίας μετά την απόκτηση εθνικού διπλώματος ευρεσιτεχνίας.
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής αιτήσεως διπλώματος ευρεσιτεχνίας ενώπιον του ΟΒΙ και εντός 12 μηνών από την ημερομηνία κατάθεσης, ο Διαχειριστής, αξιολογώντας παράλληλα τα αποτελέσματα της έκθεσης έρευνας του ΟΒΙ, μπορεί να εισηγηθεί την επέκταση της προστασίας. Κατόπιν και της έγκρισης από το αρμόδιο όργανο του ΕΛΚΕ ξεκινά η διαδικασία επέκτασης της προστασίας (επικαλούμενοι το δικαίωμα προτεραιότητας) είτε μέσω αίτησης χορήγησης ευρωπαϊκού διπλώματος ευρεσιτεχνίας (EPO), είτε μέσω διεθνούς αίτησης (PCT) για την ενεργοποίηση προστασίας σε ένα ή περισσότερα από 184 κράτη, είτε μέσω αίτησης ΔΕ σε συγκεκριμένο κράτος (παρέχονται ενδεικτικά χρονοδιαγράμματα των ανωτέρω διαδικασιών στο Παράρτημα Δ).

Οι Συν-Δικαιούχοι, διά του Διαχειριστή, και το Πανεπιστήμιο Πατρών συνεκτιμώντας τα αποτελέσματα της αρχικής έκθεσης έρευνας μπορούν να αποφασίσουν να µην προχωρήσουν σε επέκταση της προστασίας, χωρίς να παραιτούνται από τα δικαιώματά τους επί της Εφεύρεσης.

8.3. Έξοδα απόκτησης, διατήρησης και προστασίας ΔΕ επί Εφευρέσεων.
(α) Τα έξοδα για την απόκτηση (τέλη κατάθεσης κλπ.) και διατήρηση κάθε ΔΕ (τέλη ανανέωσης κλπ.) θα καλύπτονται κατ’ αρχήν από τους Συν-Δικαιούχους και το Πανεπιστήμιο αναλογικά με το ποσοστό ιδιοκτησίας στον τίτλο, με την επιφύλαξη των οριζόμενων κατωτέρω υπό 8.3. (γ). Κατ’ εξαίρεση, το Πανεπιστήμιο Πατρών μέσω του ΕΛΚΕ δύναται να καταβάλλει πλήρως τα έξοδα για την πρώτη αίτηση κατάθεσης χορήγησης ΔΕ στον ΟΒΙ, σύμφωνα με τα οριζόμενα ανωτέρω υπό 8.1 (γ).

(β) Κατ’ αντιστοιχία με τα αμέσως ανωτέρω, το κόστος για επέκταση προστασίας και για περαιτέρω διαδικασία υποβολής αίτησης ΔΕ είτε στο EPO (ευρωπαϊκή πατέντα), PCT (διεθνή αίτηση), κλπ., εφόσον αυτή αποφασιστεί σύμφωνα με τα οριζόμενα ανωτέρω υπό 8.2., θα καλύπτεται σε ποσοστό 40% από τον ΕΛΚΕ και 60% από τον Συν-Δικαιούχο/ους.

(γ) Ο ΕΛΚΕ παρακολουθεί την πορεία των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας επισταμένως, συμμετέχει στα έξοδα προστασίας και διατήρησης σύμφωνα με τα ανωτέρω και αξιολογεί την προοπτική κάθε ΔΕ σε ετήσια βάση, σύμφωνα και με την ετήσια έκθεση που υποβάλλεται από τον Διαχειριστή του ΔΕ (Επ. Υπεύθυνο). Στο πλαίσιο αυτό, το Πανεπιστήμιο Πατρών διατηρεί το δικαίωμα να μην εγκρίνει την επέκταση της προστασίας του εθνικού ΔΕ και το δικαίωμα διακοπής χρηματοδότησης των όποιων εξόδων διατήρησης ενός ΔΕ, οποιαδήποτε στιγμή αυτό κριθεί απαραίτητο, διατηρώντας το δικαίωμά του επί όποιων μελλοντικών εσόδων σε ποσοστό 5%. Έτσι, σε περίπτωση αρνητικής εισήγησης από τον ΕΛΚΕ για ανανέωση ή επέκταση της αρχικής εθνικής προστασίας και μετά από έκδοση σχετικής επιστολής, οι Συν-Δικαιούχοι μπορούν να προχωρήσουν στην ανανέωση ή στην επέκταση της προστασίας εξ ιδίων πόρων, χωρίς τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου σε αυτά. Στην περίπτωση αυτή το ΠΠ, διατηρώντας το μερίδιό του ως Συν-Δικαιούχος, δικαιούται να λάβει το 5% επί των εσόδων που αντιστοιχούν στους λοιπούς Συν-δικαιούχους και θα προκύψουν από τη σχετική εκμετάλλευση της Εφεύρεσης.

(δ) Τα νομικά ή άλλα έξοδα επιβολής και δικαστικής ή εξωδικαστικής προστασίας που απαιτούνται σε περίπτωση προσβολής του δικαιώματος από τρίτον θα καλύπτονται σε ποσοστό 40% από τον ΕΛΚΕ και 60% από τον Συν-Δικαιούχο/ους, με την επιφύλαξη των οριζόμενων ανωτέρω υπό 8.3. (γ).

Έντυπο Γνωστοποίησης της Εφεύρεσης
________________________________________________________
ΕΦΕΥΡΕΣΗ
Σημειώσεις:
Δώστε ένα σύντομο, περιγραφικό τίτλο που να προσδιορίζει την εφεύρεση

Για την περιγραφή της εφεύρεσης, παρακαλώ εξηγήστε:
– Το πρόβλημα που επιλύεται
– Πως λειτουργεί καθώς και εμπορικές εφαρμογές
– Πλεονεκτήματα και βελτιώσεις σε υπάρχουσες μεθόδους, συσκευές ή υλικά.
Ημερομηνία κατά την οποία ο (οι) εφευρέτης (ες) όρισαν τα βασικά στοιχεία της εφεύρεσης – χωρίς απαραίτητα να έχουν αποδείξει ότι μπορεί να δουλέψει ή χωρίς να έχουν δημιουργήσει μια πρωτότυπη πειραματική διάταξη.

Στις περισσότερες χώρες η αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας πρέπει να συμπληρωθεί πριν την προφορική ή γραπτή ανακοίνωση στο κοινό. Η δημοσίευση αναφέρεται στην πρώτη φορά ένα άτομο, χωρίς περιορισμούς ή εμπιστευτικότητα, μπορεί να έχει πρόσβαση στην περιγραφή της εφεύρεσης. Ο όρος «προφορική γνωστοποίηση» αναφέρεται σε διαλέξεις, σεμινάρια, παρουσίαση σε συνέδρια, διάλεξη σε άλλες ερευνητικές ομάδες, ή γενικά συζήτηση με άτομα εκτός Πανεπιστημίου Πατρών – εκτός και αν οι συζητήσεις αυτές καλύπτονται από γραπτές δεσμεύσεις εμπιστευτικότητας.

a. Τίτλος :
b. Παρακαλώ επισυνάψτε μια σύντομη περιγραφή της εφεύρεσης. Ποια είναι η τωρινή κατάσταση της εφεύρεσης; Επιλέξτε ένα από τα Ιδέα, Αποδεδειγμένη έννοια – μέθοδος και Λειτουργικό πρωτότυπο (working prototype)
c. Ημερομηνία όπου έγινε η εφεύρεση Πως έχει τεκμηριωθεί αυτό γραπτά;
d. Γνωστοποιήσεις:
Έχουν προβλεφθεί κάποιες δημόσιες γνωστοποιήσεις; Αν ΝΑΙ σε ποια μορφή, που και πότε;
Έχουν γνωστοποιηθεί δημόσια κάποιες λεπτομέρειες αυτής της δουλειάς; Αν ΝΑΙ προσδιορίστε που (βλ. παρακάτω)
Σε επιστημονικό περιοδικό (ηλεκτρονικό ή τυπωμένο)
Σε συνέδριο ή σεμινάριο, σαν περίληψη, πόστερ κτλ.
Σε οποιαδήποτε άλλη δημόσια γνωστοποίηση – επικοινωνία, συμπεριλαμβανομένης και συζήτησης.
Σε διδακτορική διατριβή, εργασία MSc ή άλλη εργασία.

ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ (STATE OF THE ART) KAI ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ (MARKETING)
Σημειώσεις:
Παρακαλώ αναφέρετε όλες τις επιστημονικές δημοσιέυσεις που είναι παρόμοιες με την εργασίας σας. Αν έχετε κάνει έρευνα για παρεμφερείς πατέντες (π.χ. μέσω του www.espacenet.com) παρακαλώ αναφέρετε τις λέξεις κλειδιά που χρησιμοποιήσατε και τις πατέντες που βρήκατε.

Παρακαλώ αναφέρετε τις εταιρείες με τις οποίες έχετε επικοινωνήσει, αυτές που πιστεύετε ότι είναι ενεργές στην περιοχή, ή με άτομα ή φορείς που να ενδιαφέρονται να αναπτύξουν ένα νέο προϊόν.
Αν έχετε κάνει μια έρευνα για την υπάρχουσα επιστημονική ή/και τεχνολογική κατάσταση καθώς και ανταγωνιστικές τεχνολογίες, παρακαλώ συμπληρώστε τις λέξεις κλειδιά που χρησιμοποιήστε και τα αποτελέσματα της αναζήτησης.

Παρακαλώ αναφέρετε εταιρείες που πιστεύεται ότι θα είχαν ενδιαφέρον για την εμπορική εκμετάλλευση της εφεύρεσης και γιατί.

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ
Σημειώσεις:
Παρακαλώ σημειώστε τον/τους κωδικό(ύς) προγράμματος της Επιτροπής Ερευνών, τίτλο (ους) έργου και επιστημονικό(ούς) υπεύθυνο (ούς) στον παρακάτω πίνακα αν η εφεύρεση έχει γίνει με ερευνητική χρηματοδότηση. Η πληροφορία αυτή είναι απαραίτητη για να ερευνηθούν οι υποχρεώσεις του Πανεπιστημίου Πατρών στο πλαίσιο αυτών των προγραμμάτων.
Η εφεύρεση έχει με κάποια ερευνητική χρηματοδότηση; Παρακαλώ απαντήστε ΝΑΙ ή ΟΧΙ.
Κωδικός Έργου (ων) Χρηματοδότης (ες) Τίτλος έργου Επιστημονικός Υπεύθυνος Ημερομηνία έναρξης έργου

Η εφεύρεση υπόκειται σε κάποιες άλλες συμφωνίες (π.χ. συμφωνίες ανταλλαγής υλικού, συμβουλές, κτλ). Παρακαλώ απαντήστε ΝΑΙ ή ΟΧΙ. Αν ΝΑΙ δώστε λεπτομέρειες.

ΕΦΕΥΡΕΤΕΣ -ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ
Συμπληρώνοντας τα παρακάτω πεδία επιβεβαιώνω ότι: Έχω διαβάσει τις παραπάνω σημειώσεις και επιβεβαιώνω ότι η πληροφορία που δίνεται είναι σωστή και ακριβής. Επιβεβαιώνω επίσης ότι όλοι οι εφευρέτες έχουν ελέγξει αυτή την αίτηση και έχουν συμφωνήσει στην υποβολή της αίτησης γνωστοποίησης.
Ονοματεπώνυμο:

Ημερομηνία:

Υπογραφή:

Διεύθυνση κατοικίας:

Εθνικότητα : (χρειάζεται για αίτηση ΔΕ): Ονοματεπώνυμο:

Ημερομηνία:

Υπογραφή:

Διεύθυνση κατοικίας:

Εθνικότητα : (χρειάζεται για αίτηση ΔΕ):
Ονοματεπώνυμο:

Ημερομηνία:

Υπογραφή:

Διεύθυνση κατοικίας:

Εθνικότητα : (χρειάζεται για αίτηση ΔΕ): Ονοματεπώνυμο:

Ημερομηνία:

Υπογραφή:

Διεύθυνση κατοικίας:

Εθνικότητα : (χρειάζεται για αίτηση ΔΕ):

Έντυπο Συμφωνίας Εφευρετών

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΦΕΥΡΕΤΩΝ
Τίτλος εφεύρεσης: ……………………………………………………………………………………………………….. (εφεξής: η Εφεύρεση)

Σήμερα την ………………………………….τόπος……………………………

Μεταξύ

α) του…………………………..…………………………………………………………………………….. κάτοικου …………………………………………………………….. αναφερόμενος στο παρόν ως ο «Επιστημονικός Υπεύθυνος», και, εφόσον συμμετείχε και ως εφευρέτης στην πραγματοποίηση της Εφεύρεσης, αναφερόμενος ως «Εφευρέτης»

β) του …………………………………………………….. κάτοικου …………………………… οδός ………………………………………………………………. αναφερόμενος στο παρόν ως «Εφευρέτης»

γ) και του …………………………………………………….. κάτοικου …………………………… οδός ………………………………………………………………. αναφερόμενος στο παρόν ως «Εφευρέτης»

άπαντες οι ανωτέρω Εφευρέτες αποκαλούμενοι από κοινού «Συν-Εφευρέτες» συμφώνησαν και συναποδέχθησαν τα εξής:

1. Η παρούσα συμφωνία είναι υποχρεωτικό να υπογραφεί από ΚΑΘΕ πρόσωπο που δικαιούται βάσει των κανονισμών του Πανεπιστημίου Πατρών σε θέματα Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας και του σχετικού Εντύπου Γνωστοποίησης που υποβλήθηκε από τον Επιστημονικό Υπεύθυνο να συμπεριληφθεί στην Κατάσταση Εφευρετών.

2. Η υπογραφή της παρούσας Συμφωνίας Εφευρετών είναι απολύτως απαραίτητη για κάθε πρόσωπο που πρόκειται να συμπεριληφθεί στην Κατάσταση Εφευρετών και εν συνεχεία να καταστεί ενδεχομένως μέρος και να υπογράψει τη Συμφωνία Συν-Δικαιούχων. Κανένα πρόσωπο δεν μπορεί να συμμετέχει νομίμως και με κανένα τρόπο στην Κατάσταση των Εφευρετών χωρίς να έχει υπογράψει αυτή την σύμβαση. Η υπογραφή της παρούσας και η αναφορά ενός ονόματος στην Κατάσταση των Εφευρετών δεν συνεπάγεται αυτομάτως την απόκτηση της ιδιότητας του Δικαιούχου και των περιουσιακών δικαιωμάτων που απορρέουν από την Εφεύρεση. Συνεπώς ο Εφευρέτης δύναται να συμπεριλαμβάνεται στους καταθέτες Διπλώματος Ευρεσιτεχνίας μόνον εφόσον συμβάλλεται ως Συν-Δικαιούχος στο πλαίσιο της χωριστής Συμφωνίας Συν-Δικαιούχων. Προς το σκοπό αυτό, κάθε Εφευρέτης με το παρόν συμφωνητικό παραιτείται κάθε περιουσιακού δικαιώματός του επί της Εφεύρεσης διεθνώς και καθ΄ όλη την διάρκεια της ισχύος αυτού του δικαιώματος και επίσης παραιτείται παντός δικαιώματος παραχώρησης ανεξάρτητης άδειας χρήσης προς τρίτο για την οιαδήποτε εκμετάλλευση του αντικειμένου της Εφεύρεσης, εκτός εάν καταστεί μέρος της Σύμβασης Συν-Δικαιούχων, κατόπιν εισήγησης του Επιστημονικού Υπεύθυνου, οπότε και θα διαθέτει τα ποσοστά δικαιωμάτων επί της Εφεύρεσης που προβλέπονται στην εν λόγω Συμφωνία.

3. Η συμπερίληψη των Εφευρετών στην Κατάσταση Εφευρετών διαφυλάττει το δικαίωμά τους για αναγνώριση της ιδιότητάς τους ως Εφευρέτες και το δικαίωμα να αναφέρονται ως Εφευρέτες σε τυχόν Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας επί της Εφεύρεσης.

4. Κάθε Εφευρέτης δηλώνει ότι κατά την διάρκεια της εργασίας του ………………. (στο Έργο «…..» ή στο εργαστήριο), δεν υποχρεώθηκε από τον Επιστημονικό Υπεύθυνο και από το Πανεπιστήμιο να παραβιάσει δικαιώματα τρίτων και ότι σε περίπτωση που ανακύψει παραβίαση πάσης φύσης δικαιωμάτων κάποιου τρίτου μέρους από την προστασία και εκμετάλλευση της Εφεύρεσης, ο Εφευρέτης παραμένει πλήρως υπεύθυνος για όποια απαίτηση προκύψει. Επίσης, κάθε Εφευρέτης εγγυάται ότι η πραγματοποιηθείσα Εφεύρεση και το Δικαίωμα που απορρέει από αυτήν δεν παραβιάζει δικαιώματα τρίτου μέρους και δηλώνει ότι δεσμεύεται να ενημερώσει το Πανεπιστήμιο Πατρών και τον Επιστημονικό Υπεύθυνο αμέσως μόλις κάτι τέτοιο πέσει στην αντίληψή του.

5. Κάθε συμβαλλόμενος Εφευρέτης δηλώνει ότι για την ενασχόλησή του στο πλαίσιο πραγματοποίησης της Εφεύρεσης του δεν προέβαλε ούτε προβάλλει απαιτήσεις από τους υπόλοιπους Συν-Εφευρέτες, ούτε από τον Επιστημονικό Υπεύθυνο ούτε από το Πανεπιστήμιο Πατρών σε σχέση με αυτή την Εφεύρεση, άλλως ρητώς παραιτείται εξ αυτών.

6. Η αφαίρεση κάποιου προσώπου από την κατάσταση των Εφευρετών δεν είναι δυνατή παρά μόνο για λόγους που προβλέπονται στο Ν.1733/87. Επίσης, κάθε συμβαλλόμενος Εφευρέτης δύναται ανά πάσα στιγμή να ζητήσει την αφαίρεση του ονόματός του από την Κατάσταση των Εφευρετών και δέχεται ότι κατόπιν της οικειοθελούς διαγραφής του δεν διατηρεί κανένα δικαίωμα πάνω στην Εφεύρεση.

7. Τα συμβαλλόμενα μέρη συμφωνούν ότι έχουν καλή πίστη προς αλλήλους και ότι δεν θα καταβάλουν προσπάθειες να εκμεταλλευθούν οιαδήποτε γνώση ή ιδιότητά τους που απορρέει από την σύμβαση για να ζημιώσουν το άλλο μέρος με οποιοδήποτε τρόπο.

8. Τα συμβαλλόμενα μέρη δεσμεύονται ότι σε περίπτωση οποιασδήποτε διαφοράς μεταξύ τους, αρμόδιος για την επίλυσή της είναι καταρχήν ο Επιστημονικός Υπεύθυνος ενώ την τελική απόφαση σε περίπτωση διαφοράς θα λαμβάνει το Πανεπιστήμιο μέσω αρμόδιου Οργάνου διοίκησης του ΕΛΚΕ.

9. Η παρούσα Συμφωνία είναι αναπόσπαστο μέρος και παράρτημα του «Κανονισμού του Πανεπιστημίου Πατρών για θέματα Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας» του οποίου οι ρυθμίσεις εφαρμόζονται στην παρούσα Συμφωνία και όλα τα μέρη δηλώνουν ότι είναι πλήρως ενημερωμένα επ’ αυτού και ότι τον αποδέχονται δεσμευτικά και ανεπιφύλακτα.

10. Το παρόν υπεγράφη σε ….. (….) αντίγραφα και έλαβε ο κάθε συμβαλλόμενος από ένα (1)

11. Τα μέρη
α) …………………………………………………….
β) ………………………………………………….
γ) ………………………………………………….
Έντυπο Συμφωνίας Συνδικαιούχων
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ
Τίτλος παραγόμενης Εφεύρεσης (εφεξής: Η Εφεύρεση): ……………………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………………………………………………….. …………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Σήμερα την ………………………………….τόπος……………………………

Μεταξύ των α) Πανεπιστήμιο Πατρών, μέσω του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) όπως νομίμως αντιπροσωπεύεται στο παρόν από …………………………… και που αναφέρεται στο παρόν ως το «Πανεπιστήμιο»,

β) ………………….. κάτοικος ……….., οδός ………………., αναφερόμενος στο παρόν ως ο «Επιστημονικός Υπεύθυνος» και «Διαχειριστής», ενώ στο βαθμό που είναι και συνδικαιούχος της Εφεύρεσης, αναφέρεται και ως «Συνδικαιούχος»
γ) …………………….., κάτοικος …………….., οδός …………………….αναφερόμενος στο παρόν ως ο «Συνδικαιούχος», ………συμφώνησαν και συναποδέχθηκαν τα εξής:

12. Ο Επιστημονικός Υπεύθυνος είναι υπεύθυνος για την πραγματοποίηση, οργάνωση και περάτωση της Eφεύρεσης όπως αναφέρεται στην παράγραφο 1.

13. Μέρος της οργάνωσης και της περάτωσης του παραγόμενου έργου/Εφεύρεσης είναι και η υπογραφή Συμφωνιών Συνδικαιούχων με ΚΑΘΕ άτομο ή οντότητα που πρόκειται να συμπεριληφθεί στην Κατάσταση των Συν-Δικαιούχων. Η παρούσα Συμφωνία Συνδικαιούχων είναι απολύτως απαραίτητη για κάθε άτομο ή οντότητα που πρόκειται συμπεριληφθεί στην Κατάσταση Συνδικαιούχων που αφορά την Εφεύρεση. Κανένα άτομο ή καμία οντότητα δεν μπορεί να συμπεριληφθεί νομίμως και με κανένα τρόπο στην Κατάσταση χωρίς να έχει υπογράψει αυτή την σύμβαση.

14. Το Πανεπιστήμιο συμπεριλαμβάνεται πάντοτε και υποχρεωτικά στην Κατάσταση Συνδικαιούχων ως ένας εκ των συνδικαιούχων σε ποσοστό 40% επί της Εφεύρεσης, του δικαιώματος απόκτησης και επί του απονεμόμενου τίτλου προστασίας (π.χ. δίπλωμα ευρεσιτεχνίας) και επί των εξ αυτού απορρεόντων δικαιωμάτων. Το έτερο 60% επιμερίζεται μεταξύ των Συνδικαιούχων.

15. Τα ποσοστά των Συνδικαιούχων και του Πανεπιστημίου που περιγράφονται στην Κατάσταση των Συνδικαιούχων αναφέρονται στα ποσοστά ιδιοκτησίας στο δικαίωμα επί της Εφεύρεσης, στο δικαίωμα απόκτησης τίτλου προστασίας (π.χ. δίπλωμα ευρεσιτεχνίας) και στο δικαίωμα επί του τίτλου και επί των εξ αυτού απορρεόντων δικαιωμάτων.

16. Τα μέρη που πρόκειται να συμπεριληφθούν στην Κατάσταση των Συνδικαιούχων, πλην του Πανεπιστημίου Πατρών, καθώς και το ακριβές ποσοστό που τους αναλογεί επί της Εφεύρεσης προτείνονται από τον Επιστημονικό Υπεύθυνο. Η Συμφωνία Συνδικαιούχων είναι απολύτως απαραίτητη για κάθε άτομο ή οντότητα που πρόκειται να συμπεριληφθεί στην Κατάσταση Συν-Δικαιούχων και είναι υποχρεωτικό η συμφωνία αυτή να έχει υπογραφεί από όλα τα μέρη που περιλαμβάνονται στην Κατάσταση Δικαιούχων προ οποιασδήποτε αίτησης για προστασία δικαιώματος επί της Εφεύρεσης οπουδήποτε.

Κατάσταση Συνδικαιούχων

Α/Α Ονοματεπώνυμο/Επωνυμία Δικαιούχου Ποσοστό δικαιώματος
1

2

3

17. Αν όλα τα μέρη, πλην του Πανεπιστημίου, που προτείνονται από τον Επιστημονικό Υπεύθυνο για Συνδικαιούχοι δεν έχουν υπογράψει την παρούσα Συμφωνία Συνδικαιούχων, δεν δύναται να κατατεθεί αίτηση προστασίας δικαιώματος που περιλαμβάνει τα εν λόγω μέρη. Κατ’ εξαίρεση, κατόπιν απόφασης του αρμόδιου οργάνου του Ε.Λ.Κ.Ε σε σχετικό αίτημα του Διαχειριστή δύναται να κατατεθεί αίτηση που δεν περιλαμβάνει τα μέρη που δεν έχουν υπογράψει σε περίπτωση πραγματικού κινδύνου απώλειας δικαιώματος ή ζημίας από καθυστέρηση. Σε αυτή την περίπτωση ως δικαιούχοι είναι τα μέρη που αναφέρονται στην αίτηση προστασίας του δικαιώματος.

18. Ο Συνδικαιούχος συμφωνεί ότι η διαχείριση και προστασία όποιων κοινών δικαιωμάτων απορρέουν από την Εφεύρεση ή από τίτλους προστασίας επί της Εφεύρεσης (πχ. Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας) θα πραγματοποιείται σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό του Πανεπιστημίου Πατρών για θέματα Βιομηχανικής ιδιοκτησίας, εκτός αν ορίζεται κάτι διαφορετικό ρητώς στην παρούσα Συμφωνία. Η έννοια «Διαχείριση» περιλαμβάνει (χωρίς να περιορίζεται σε) αποφάσεις διαχείρισης της προστασίας του δικαιώματος με απόκτηση τίτλων βιομηχανικής ιδιοκτησίας και διατήρησης και επέκτασης αυτού, σχέσεις και διαδικασίες με φορείς, αναζήτηση χρηματοδότησης, αποφάσεις και σε διαπραγματεύσεις με οποιοδήποτε μέρος με σκοπό την εκμετάλλευση ή την περαιτέρω ανάπτυξη και εξέλιξη των δικαιωμάτων.

19. Οι Συνδικαιούχοι, πλην του Πανεπιστημίου Πατρών, συμφωνούν ότι ο Διαχειριστής είναι ο μόνος υπεύθυνος και αρμόδιος για να προτείνει εξ ονόματός τους όλες τις αποφάσεις για την Διαχείριση και για την προστασία του κοινού δικαιώματος και της Εφεύρεσης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό του Πανεπιστημίου Πατρών για θέματα Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας και ότι εκπροσωπούνται πλήρως και ανεπιφύλακτα από τον Διαχειριστή σε σχέση με τα δικαιώματά τους επί της Εφεύρεσης. Προς το σκοπό αυτό, διά της παρούσας τον εξουσιοδοτούν να λαμβάνει κάθε τελική απόφαση ως προς την Δαχείριση και να διαπραγματεύεται προς αυτό με τρίτους, υπό την εποπτεία και έγκριση του Πανεπιστημίου. Η ως άνω περιγραφόμενη εξ΄ολοκλήρου διαχείριση του Δικαιώματος από τον Διαχειριστή δεν έχει καμία επίπτωση στην λίστα των Συνδικαιούχων του Δικαιώματος και είναι απολύτως σύμφωνη με τα οριζόμενα στον Κανονισμό του Πανεπιστημίου Πατρών για θέματα Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας.

12. Η παρούσα Συμφωνία ισχύει αδιακρίτως για όλους τους Συνδικαιούχους.

20. Οι Συνδικαιούχοι θα ενημερώνονται τακτικά από τον Διαχειριστή για σημαντικές εξελίξεις και θα συμβουλεύουν και θα βοηθούν τον Διαχειριστή στην Διαχείριση όταν τους ζητείται.

21. Κάθε Συνδικαιούχος με το παρόν συμφωνητικό παραιτείται κάθε δικαιώματός του για ανεξάρτητη εκμετάλλευση οποιουδήποτε δικαιώματος διαθέτει επί της Εφεύρεσης διεθνώς και καθ΄όλη τη διάρκεια της ισχύος αυτού του δικαιώματος και επίσης παραιτείται παντός δικαιώματος παραχώρησης ανεξάρτητης άδειας χρήσης προς τρίτο για την οιαδήποτε εκμετάλλευση του αντικειμένου του Δικαιώματος, αλλά παραιτείται κι όποιου δικαιώματος εμπορικής εκμετάλλευσης του δικαιώματος, εκτός εάν αυτό γίνει σε συνεννόηση και με έγγραφη συμφωνία του Διαχειριστή. Η εν λόγω παραίτηση δεν επιφέρει καμία αλλαγή στην Κατάσταση των Συνδικαιούχων η οποία περιγράφει τα ποσοστά ιδιοκτησίας στο Δικαίωμα.

22. Το κόστος της διατήρησης και της προστασίας του κοινού δικαιώματος επί της Εφεύρεσης και των συναφών επ’ αυτού τίτλων κατανέμεται κατ’ αρχήν ανάλογα με τα ποσοστά ιδιοκτησίας στο δικαίωμα όπως ορίζονται στην κατάσταση των Συνδικαιούχων, οι δε αποφάσεις για τυχόν επέκταση της προστασίας αποφασίζονται σύμφωνα με όσα ορίζονται στον Κανονισμό του Πανεπιστημίου Πατρών για θέματα Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας. Η υποβολή αίτησης χορήγησης εθνικού διπλώματος ευρεσιτεχνίας από τον ΟΒΙ αποτελεί υποχρεωτικό στάδιο που προηγείται κάθε κατάθεσης αίτησης διπλώματος ευρεσιτεχνίας επί Εφεύρεσης στο εξωτερικό, εκτός και αν υπάρξει διαφορετική απόφαση κατόπιν αιτήματος-εισήγησης του Επιστημονικού Υπευθύνου.

23. Το Πανεπιστήμιο Πατρών διατηρεί το δικαίωμα να μην εγκρίνει την επέκταση της προστασίας του εθνικού ΔΕ και το δικαίωμα διακοπής χρηματοδότησης των όποιων εξόδων διατήρησης ενός ΔΕ, οποιαδήποτε στιγμή αυτό κριθεί απαραίτητο, διατηρώντας το δικαίωμά του επί όποιων μελλοντικών εσόδων σε ποσοστό 5%.

24. Οι Συν-Δικαιούχοι και το Πανεπιστήμιο συμμετέχουν κατ’ αρχήν στα έσοδα από οποιαδήποτε εκμετάλλευση της Εφεύρεσης και τυχόν τίτλων προστασίας που αποκτώνται επ’ αυτής αναλογικά με το ποσοστό ιδιοκτησίας στον τίτλο σύμφωνα με την Κατάσταση Συνδικαιούχων και με την επιφύλαξη του άρθρου 8.4. (γ) του Κανονισμού και της ειδικής σχετικής πρόβλεψης διαμοιρασμού των κερδών μεταξύ Συν-Δικαιούχων και Πανεπιστημίου στο πλαίσιο της εκάστοτε συμφωνίας εμπορικής αξιοποίησης (άρθρο 9.4 του Κανονισμού).

25. Κάποιο μέρος μπορεί να παραιτηθεί του δικαιώματος ιδιοκτησίας και να το παραχωρήσει στα υπόλοιπα μέρη χωρίς κόστος αλλά σε καμία περίπτωση δεν δικαιούται να ενεργήσει με τρόπο που να δημιουργεί εμπόδια στην ισχύ του δικαιώματος ή να θέτει σε κίνδυνο το δικαίωμα.

26. Τα συμβαλλόμενα στην παρούσα μέρη συμφωνούν ότι έχουν καλή πίστη προς αλλήλους και ότι δεν θα καταβάλουν προσπάθειες να εκμεταλλευθούν οιαδήποτε γνώση ή ιδιότητά τους που απορρέει από την παρούσα για να ζημιώσουν το άλλο μέρος με οποιοδήποτε τρόπο.

27. Τα συμβαλλόμενα μέρη δεσμεύονται ότι σε περίπτωση οποιασδήποτε διαφοράς μεταξύ τους, αρμόδιος για τη λύση αυτής είναι καταρχήν ο Επιστημονικός Υπεύθυνος- Διαχειριστής ενώ την τελική απόφαση σε περίπτωση διαφοράς θα λαμβάνει το Πανεπιστήμιο ο μέσω του αρμόδιου οργάνου του ΕΛΚΕ . Οι Συνδικαιούχοι μπορούν να αιτηθούν αλλαγή Διαχειριστή ή την αποχώρηση ενός εκ των Συνδικαιούχων με ομόφωνη αιτιολογημένη πρότασή τους προς το Πανεπιστήμιο και τον Επιστημονικό Υπεύθυνο που είναι αρμόδιοι για την έγκριση του αιτήματος.

28. Η Συμφωνία Συνδικαιούχων αποτελεί Παράρτημα και είναι αναπόσπαστο μέρος του Κανονισμού το Πανεπιστημίου Πατρών για θέματα Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, του οποίου οι ρυθμίσεις εφαρμόζονται στην παρούσα Συμφωνία, εκτός αν ορίζεται κάτι διαφορετικό και τον οποίο κάθε συμβαλλόμενο στην παρούσα Σύμβαση μέρος δηλώνει ότι είναι πλήρως ενημερωμένο επ’ αυτού και ότι τον αποδέχεται δεσμευτικώς και ανεπιφύλακτα.

29. Το παρόν υπεγράφη σε ……. (….) αντίγραφα και έλαβε ο κάθε συμβαλλόμενος από ένα (1)

Τα μέρη
1.…………………………………………………….
2…………………………………………………..
3. ………………………………………………….