4.Δυνατότητα κατοχύρωσης δικαιωμάτων βιομηχανικής ιδιοκτησίας επί εφευρέσεων

⌘K
  1. Home
  2. /
  3. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ
  4. /
  5. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ: Κανονισμός ...
  6. /
  7. 4.Δυνατότητα κατοχύρωσης ...

4.Δυνατότητα κατοχύρωσης δικαιωμάτων βιομηχανικής ιδιοκτησίας επί εφευρέσεων

Η κατοχύρωση δικαιωμάτων βιομηχανικής ιδιοκτησίας επί Εφευρέσεων πραγματοποιείται μέσω οργανισμών (Γραφεία Ευρεσιτεχνιών) όπως:

4.1. Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ)
Ο ΟΒΙ είναι ο αποκλειστικά αρμόδιος φορέας στην Ελλάδα για την κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών, βιομηχανικών σχεδίων και λοιπών τίτλων προστασίας (όπως πιστοποιητικό υποδείγματος χρησιμότητας, πιστοποιητικό καταχώρισης τοπογραφίας προϊόντος ημιαγωγών κ. ά) σε εθνικό επίπεδο (χορήγηση εθνικών τίτλων προστασίας).
Ο ΟΒΙ λειτουργεί περαιτέρω και ως γραφείο παραλαβής αιτήσεων για Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας και ως γραφείο παραλαβής διεθνών αιτήσεων προστασίας εφευρέσεων (βλ. αμέσως παρακάτω).

4.2 Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (European Patent Office- EPO)
Ο EPO (European Patent Organisation) είναι ο αρμόδιος διεθνής οργανισμός για χορήγηση ευρωπαϊκών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, η λειτουργία του οποίου καθορίστηκε από τη Σύμβαση του Μονάχου για το ευρωπαϊκό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, στις 5 Οκτωβρίου του 1973. Η χορήγηση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας εκτελείται από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (European Patent Office), που αποτελεί το κύριο όργανο του Οργανισμού και το οποίο ελέγχεται από το διοικητικό συμβούλιο.
Μέσω κατάθεσης μίας κοινής αίτησης στο Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας, είναι δυνατή η επίτευξη προστασίας διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στις χώρες-μέλη του Οργανισμού. Τα ευρωπαϊκά διπλώματα ευρεσιτεχνίας χορηγούνται με μία κεντρική διαδικασία και εξέταση ουσιαστικών προϋποθέσεων, η οποία επιτρέπει την απόκτηση περισσότερων εθνικών διπλωμάτων στις χώρες μέλη του Οργανισμού στις οποίες επιδιώκεται η εξασφάλιση της προστασίας από τον αιτούντα.
Με άλλα λόγια, το ευρωπαϊκό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας δεν είναι ένα ενιαίο δίπλωμα με ισχύ σε όλα τα κράτη μέλη του Οργανισμού αλλά ένα σύνολο εθνικών διπλωμάτων αποκτώμενα δια της κοινής αιτήσεως. Έτσι μπορεί κάποιος να έχει ευρωπαϊκό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας π.χ. μόνο για 5 χώρες-μέλη του Οργανισμού.
Η αίτηση για χορήγηση ευρωπαϊκού διπλώματος ευρεσιτεχνίας δύναται να πραγματοποιηθεί και στο πλαίσιο άσκησης του δικαιώματος προτεραιότητας από εθνική αίτηση ενώπιον του ΟΒΙ, εντός 12 μηνών από την τελευταία.

4.3. Αμερικάνικο Γραφείο Ευρεσιτεχνιών (US Patent and Trademark Office, USΡTO)
Το USPTO είναι ο αρμόδιος οργανισμός για χορήγηση εθνικών διπλωματών ευρεσιτεχνίας στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

4.4. Παγκόσμιος Οργανισμός Διανοητικής Ιδιοκτησίας (World International Property Organization, WIPO)
Ο WIPO διαχειρίζεται την Συνθήκη Συνεργασίας για τα Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας (PCT). Η Συνθήκη προσφέρει μία απλοποιημένη και κεντροποιημένη διαδικασία κατάθεσης αίτησης διπλώματος ευρεσιτεχνίας για 146 χώρες σε όλο τον κόσμο με μία μόνο αίτηση, χωρίς να χρειάζεται υποβολή χωριστών αιτήσεων στα κατά περίπτωση κράτη. Στο πλαίσιο της διεθνούς φάσης ενώπιον του WIPO, κατατίθεται μία κοινή αίτηση (διεθνής αίτηση) και εκτελείται μία διεθνής έρευνα για τις χώρες-μέλη της Συνθήκης που επιδιώκεται η προστασία. Εν συνεχεία, η διαδικασία χορήγησης διπλώματος συνεχίζεται σε εθνική (ενώπιον εθνικών γραφείων) /ή περιφερειακή (πχ. ενώπιον του EPO) φάση, από την οποία προκύπτουν εθνικοί τίτλοι προστασίας.