6. Εσωτερική διαδικασία Πανεπιστημίου Πατρών για προστασία Εφευρέσεων

⌘K
  1. Home
  2. /
  3. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ
  4. /
  5. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ: Κανονισμός ...
  6. /
  7. 6. Εσωτερική διαδικασία Π...

6. Εσωτερική διαδικασία Πανεπιστημίου Πατρών για προστασία Εφευρέσεων

6.1. Γνωστοποίηση εφεύρεσης

Η πραγματοποίηση κάθε Εφεύρεσης που μπορεί να οδηγήσει σε Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας γνωστοποιείται αμελλητί στο Πανεπιστήμιο από τον Εφευρέτη ή τον υπεύθυνο ομάδας Εφευρετών, μέσω της συμπλήρωσης και υποβολής του «Εντύπου Γνωστοποίησης Εφεύρεσης» (Παράρτημα Α του παρόντος).

Ειδικότερα για τη γνωστοποίηση εφεύρεσης που πραγματοποιήθηκε από ομάδα εφευρετών στο πλαίσιο ενός συγκεκριμένου ερευνητικού προγράμματος/έργου είτε μια ερευνητικής ομάδας ή εργαστηρίου, υποβάλλεται από τον Επιστημονικό Υπεύθυνο προς το Πανεπιστήμιο το «Έντυπο Γνωστοποίησης Εφεύρεσης» με τα ονόματα των Εφευρετών, συνοδευόμενο και από έγγραφο ενημέρωσης για τους Συν-δικαιούχους και τα ποσοστά δικαιώματος. Τα ονόματα των εφευρετών και συνδικαιούχων επικυρώνονται από το αρμόδιο όργανο διοίκησης του ΕΛΚΕ.

Ο Επιστημονικός Υπεύθυνος μεριμνά για την ορθή συμπλήρωση και υπογραφή του «Εντύπου Γνωστοποίησης Εφεύρεσης» και είναι ο αποκλειστικός υπεύθυνος για το ποιά ονόματα θα περιληφθούν στην κατάσταση των Εφευρετών και ποια στην κατάσταση Συν-Δικαιούχων στις αντίστοιχες σχετικές συμφωνίες που θα υπογραφούν.

Οποιοδήποτε πρόβλημα, αμφιβολία, διαφωνία ή απαίτηση δημιουργείται αναφορικά με την ανωτέρω απόφαση θα αντιμετωπίζεται από τον Επιστημονικό Υπεύθυνο, ο οποίος είναι ο µόνος αρμόδιος για να αξιολογήσει αυτά τα αιτήματα, ως κύριος γνώστης της έρευνας στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, ομάδα ή εργαστήριο, εισηγούμενος σχετική ρύθμιση του ζητήματος προς το όργανο διοίκησης της Επιτροπής Ερευνών, το οποίο θα αποφασίζει τελικώς επί του ζητήματος.

Κάθε πρόσωπο το οποίο απασχολείται σε ερευνητικό πρόγραμμα συνάπτει πριν την έναρξη απασχόλησής του και σχετική σύμβαση απασχόλησης με το Πανεπιστήμιο, μέσω του ΕΛΚΕ.

Εφόσον πρόκειται περί εξαρτημένης Εφεύρεσης, ο παρών Κανονισμός λειτουργεί ως έγγραφη δήλωση εκ μέρους του Πανεπιστημίου περί ενδιαφέροντος συνυποβολής αίτησης προστασίας, απευθυνόμενη προς κάθε Εφευρέτη κατά το χρόνο υποβολής της Γνωστοποίησης Εφεύρεσης

6.2. Υπογραφή συμφωνίας εφευρετών
Κάθε Εφευρέτης παράλληλα με την υπογραφή του Εντύπου Γνωστοποίησης Εφεύρεσης και προ της συμπερίληψης του ονόματος του ως Εφευρέτη σε οποιαδήποτε αίτηση ή άλλο επίσημο έγγραφο (π.χ. αίτηση χορήγησης διπλώματος ευρεσιτεχνίας), πρέπει να υπογράψει και την Συμφωνία Εφευρετών (Παράρτημα Β του παρόντος). Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποκτήσει την ιδιότητα και να αναφέρεται κανείς ως Εφευρέτης αν δεν έχει ήδη υπογράψει τη Συμφωνία Εφευρετών και αν αυτό συμβεί το αρμόδιο Όργανο διοίκησης επιτροπής ερευνών οφείλει να πράξει τα νόμιμα για να διασφαλιστεί η τήρηση του Κανονισμού.
Σημειώνεται ότι η ιδιότητα του Εφευρέτη, όπως προκύπτει από τη Συμφωνία Εφευρετών, δεν συνεπάγεται αυτομάτως απόκτηση ιδιοκτησίας ή άλλου είδους δικαιώματος ή αξίωσης επί της Εφεύρεσης (βλ. αμέσως κατωτέρω υπό 6.3.(δ)). .

6.3. Υπογραφή συμφωνίας συν-δικαιούχων
(α) Παράλληλα με την υπογραφή Συμφωνίας Εφευρετών και πριν την κατάθεση οποιασδήποτε αίτησης ενώπιον οποιασδήποτε αρχής ή υπηρεσίας στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, για απόκτηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας ή άλλου τίτλου προστασίας με δικαίωμα βιομηχανικής ιδιοκτησίας (πχ. πιστοποιητικό υποδείγματος χρησιμότητας, πιστοποιητικό καταχώρισης τοπογραφίας προϊόντος ημιαγωγών) επί Εφεύρεσης, είναι υποχρεωτικό να υπογράφεται έγγραφη Συμφωνία Συν-Δικαιούχων (Παράρτημα Γ του παρόντος) με την οποία θα περιβάλλεται του συμβατικού τύπου ο καθορισμός των Συν-Δικαιούχων (συμπεριλαμβανομένου του Πανεπιστημίου) του περιουσιακού δικαιώματος επί της Εφεύρεσης (Κοινό Δικαίωμα) και ειδικότερα του δικαιώματος για απόκτηση και χορήγηση του επιδιωκόμενου διπλώματος ή τίτλου προστασίας της εν λόγω Εφεύρεσης και των εξ αυτού απορρεόντων δικαιωμάτων και θα ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν το Κοινό Δικαίωμα. Ως εκ τούτου, κάθε Δικαιούχος, πριν κατατεθεί η αίτηση για απόκτηση τίτλου προστασίας, ή πριν συμπληρωθεί και υποβληθεί οποιοδήποτε άλλο αντίστοιχο έγγραφο, είναι υποχρεωμένος να έχει υπογράψει την Συμφωνία Συν-Δικαιούχων. Μόνο οι Δικαιούχοι που είναι συμβαλλόμενα μέρη της εν λόγω Συμφωνίας και περιλαμβάνονται στην εκεί συνημμένη Κατάσταση Συν-Δικαιούχων έχουν το δικαίωμα για απόκτηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας ή άλλου τίτλου επί Εφεύρεσης και δύνανται να καταστούν δικαιούχοι του εν λόγω τίτλου και των δικαιωμάτων που απορρέουν εξ αυτού. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συμπεριληφθεί σε αίτηση ή άλλο έγγραφο απόκτησης τίτλου ως Δικαιούχος αν δεν έχει ήδη συμβληθεί µε την Συμφωνία Συν-Δικαιούχων.

(β) Το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι πάντοτε συμβαλλόμενο μέρος της Συμφωνίας Συν-Δικαιούχων και υποχρεωτικά ένας εκ των Συν-Δικαιούχων σε ποσοστό τουλάχιστον 40% επί της Εφεύρεσης, του δικαιώματος απόκτησης και επί του απονεμόμενου τίτλου προστασίας (π.χ. δίπλωμα ευρεσιτεχνίας) και επί των εξ αυτού απορρεόντων δικαιωμάτων, εκτός αν το Όργανο διοίκησης της επιτροπής ερευνών αποφασίσει διαφορετικά.
Στις περιπτώσεις «υπηρεσιακών» Εφευρέσεων, το Πανεπιστήμιο είναι ο μόνος Δικαιούχος σε ποσοστό 100% επί του δικαιώματος απόκτησης και επί του χορηγούμενου τίτλου προστασίας και η υπογραφή της Συμφωνίας Συν-Δικαιούχων παρέλκει.

(γ) Ο Επιστημονικός Υπεύθυνος είτε ενός συγκεκριμένου ερευνητικού προγράμματος /έργου είτε μίας ερευνητικής ομάδας ή εργαστηρίου στο πλαίσιο των οποίων πραγματοποιήθηκε η Εφεύρεση, δεν είναι απαραίτητο να συμπεριλαμβάνεται ούτε στους Δικαιούχους ούτε στους Εφευρέτες.

(δ) Ο Επιστημονικός Υπεύθυνος είτε ενός συγκεκριμένου ερευνητικού προγράμματος /έργου είτε μίας ερευνητικής ομάδας ή εργαστηρίου, αποφασίζει ποιοι εκ των Εφευρετών θα ενταχθούν στην Κατάσταση Συν-Δικαιούχων και με ποια ποσοστά συμμετοχής. Δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των προβλεπόμενων Δικαιούχων, πέραν του Πανεπιστημίου. Περαιτέρω, δεν είναι απαραίτητο οι Δικαιούχοι να είναι και Εφευρέτες, αφού το Πανεπιστήμιο είναι πάντοτε και εξ ορισμού Συν-Δικαιούχος, ούτε και είναι απαραίτητο όλοι οι Εφευρέτες να είναι και Συν-Δικαιούχοι, δικαιούνται όμως να αναφέρονται ως Εφευρέτες στους σχετικούς τίτλους προστασίας. Ως εκ τούτου, ενδέχεται η ομάδα Εφευρετών να διαφέρει από την ομάδα Συν-Δικαιούχων πλην του Πανεπιστημίου.

(ε) Η ιδιότητα του Συν-Δικαιούχου, πέραν του Πανεπιστημίου, συνεπάγεται μερίδιο δικαιώματος επί του ποσοστού ιδιοκτησίας 60% που αναλογεί στην ομάδα Συν-Δικαιούχων πλην του Πανεπιστημίου, σύμφωνα με τα οριζόμενα ανωτέρω υπό 5.1. και 6.3. (δ), για απόκτηση του χορηγούμενου τίτλου προστασίας (π.χ. δίπλωμα ευρεσιτεχνίας) και των εξ αυτών απορρεόντων δικαιωμάτων, επιμεριζόμενο ανάλογα µε τον συνολικό αριθμό της ομάδας των Συν-Δικαιούχων. Τα ποσοστά συν-ιδιοκτησίας επί του τίτλου καταγράφονται στην Κατάσταση Συν-Δικαιούχων και επιμερίζονται είτε ισομερώς μεταξύ της ομάδας των Συν-Δικαιούχων, πλην του Πανεπιστημίου Πατρών, είτε με βάση άλλα κριτήρια, όπως η συνεισφορά του κάθε εφευρέτη στην εφεύρεση κλπ, που ορίζει ο Επιστημονικός Υπεύθυνος.

(στ) Σε περίπτωση από κοινού πραγματοποίησης και συνιδιοκτησίας της πραγματοποιούμενης Εφεύρεσης µε άλλη οντότητα (πχ. άλλο Πανεπιστήμιο ή ερευνητικό κέντρο), τα ανωτέρω ποσοστά Συν-Δικαιούχων αναφέρονται στο μερίδιο της ιδιοκτησίας που θα συμφωνηθεί µε την τρίτη οντότητα ότι θα ανήκει στο Πανεπιστήμιο Πατρών, σύμφωνα με τα ανωτέρω υπό 5.3 οριζόμενα.

(ζ) Ανά πάσα στιγμή οποιοσδήποτε εκ των Συν-Δικαιούχων μπορεί να παραιτηθεί του μεριδίου του, οπότε και το ποσοστό των δικαιωμάτων του του μοιράζεται ισόποσα ανάμεσα στους υπόλοιπους Συν – Δικαιούχους πλην του Πανεπιστημίου, εκτός και αν συμφωνηθεί κάτι άλλο από τα ενδιαφερόμενα μέρη στη Συμφωνία Συνδικαιούχων.

(η) Σε περίπτωση που κάποιος Συν-Δικαιούχος επιθυμεί να μεταβιβάσει μέρος ή το σύνολο του μεριδίου του σε τρίτον, πρέπει προηγουμένως να ενημερώσει για την πρόθεση του τον Διαχειριστή του Κοινού Δικαιώματος. Οι υπόλοιποι Συν-Δικαιούχοι και το Πανεπιστήμιο διατηρούν επί ίσοις όροις το δικαίωμα προτίμησης για να αποκτήσουν το μερίδιο που πρόκειται να μεταβιβαστεί εκτός και αν συμφωνηθεί κάτι άλλο από τα ενδιαφερόμενα μέρη στη Συμφωνία Συν-Δικαιούχων.